Wat moet je weten als je gaat scheiden?

Echtscheiding (ook bekend als ontbinding van het huwelijk) is het proces waarbij een huwelijk of echtelijke verbintenis wordt beëindigd.[1] Echtscheiding houdt meestal in dat de wettelijke plichten en verantwoordelijkheden van het huwelijk worden geannuleerd of gereorganiseerd, waardoor de huwelijksbanden tussen een getrouwd stel worden ontbonden volgens de rechtsstaat van het specifieke land of de specifieke staat. Men kan spreken van een wettelijke ontbinding van een huwelijk door een rechtbank of een andere bevoegde instantie.[2] Het is het juridische proces van het beëindigen van een huwelijk.[3]

Echtscheidingswetten variëren aanzienlijk over de hele wereld,[1] maar in de meeste landen vereist echtscheiding de goedkeuring van een rechtbank of andere autoriteit in een juridische procedure, waarbij kwesties van verdeling van eigendom,[4] voogdij over kinderen,[4] alimentatie betrokken kunnen zijn. (partneralimentatie), kindbezoek / omgang, ouderschapstijd, kinderalimentatie en schuldverdeling. In de meeste landen is monogamie wettelijk verplicht, dus door echtscheiding kan elke ex-partner met een andere persoon trouwen.

Echtscheiding is iets anders dan nietigverklaring, waarbij het huwelijk nietig wordt verklaard, met scheiding van tafel en bed of scheiding de jure (een juridische procedure waarbij een echtpaar een feitelijke scheiding kan formaliseren terwijl ze wettelijk getrouwd blijven) of met feitelijke scheiding (een procedure waarbij de echtgenoten stoppen informeel met samenwonen). Redenen voor echtscheiding variëren, van seksuele onverenigbaarheid of gebrek aan onafhankelijkheid voor een of beide echtgenoten tot een persoonlijkheidsconflict of ontrouw.

Meer weten over scheidingen? Klik dan eens op de links hieronder:

https://mediation.verzamelgids.nl/

https://mediation.slimmestart.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *